8 axentiști premiați la concursul ZIRCON

La jumătatea lunii aprilie Societatea Profesorilor de Științe din Iași și Facultatea de Inginerie Chimică si Protecția Mediului ”Cristofor Simionescu” din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași au organizat a 4-a ediție a concursului ZIRCON. Acest concurs s-a adresat elevilor de gimnaziu și liceu și a presupus ca participanții să susțină probe la două dintre disciplinele fizică, chimie și biologie, demonstrându-și cunoștințele printr-o serie de 9 întrebări, notate pentru fiecare subiect.

Între cei aproape 7800 de elevi participanți din toată țara s-au aflat și 8 elevi ai Liceului Teoretic „Axente Sever”. Este vorba de Tania Grecu, Ștefan Pop, Cătălina Părău și și Iulia Sandu, toți din clasa a X-a Științele Naturii intensiv Engleză. Lor li se adaugă 3 eleve ale clasei a XI-a Științele Naturii, respectiv Natalia Tița, Veronica Pascaru și Cristina Pușcă, alături de reprezentanta clasei a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză, Delia Chiricescu Și toți cei 8 axentiști s-au descurcat foarte bine, obținând rezultate remarcabile la concursul ZIRCON. Ne referim aici la două premii întâi, două premii II, patru premii III și 4 mențiuni.

Cea mai bună „linie de clasament” i-a aparținut Cătălinei Părău. Aceasta a obținut premiul I la biologie, premiul al II-lea la secțiunea chimie-biologie și premiul al III-lea la chimie. Colegul ei Ștefan Pop a obținut și el premiul I la biologie, premiul al III-lea la secțiunea chimie-biologie și mențiune la proba de chimie. În ceea ce o privește pe Tania Grecu, aceasta a obținut premiul al III-lea la fizică și mențiune la secțiunea fizică-biologie.

La nivelul clasei a XI-a Natalia Tița a obținut premiul al II-lea la biologie iar colegele ei Cristina Pușcă și Veronica Pascaru și-au trecut în cont câte o mențiune la proba de chimie. De asemenea tânăra speranță a științelor naturii, Delia Chiricescu a obținut premiul al III_lea la secțiunea chimie-biologie.

Îi felicităm pe axentiștii noștri și pe cadrele didactice îndrumătoare pentru aceste rezultate deosebite obținute la concursul ZIRCON. Acesta își propune să îmbunătățească abilitățile elevilor de utilizare a canalelor digitale de comunicare, să crească nivelul de încredere în mediile online și să-i familiarizeze cu structura testelor standardizate.

Prof. Schiau Constantin

Publicat în Noutati | Lăsaţi un comentariu

Alexandra Hudea, cea mai bună alergătoare din România la ONSȘ la cros

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, municipiul Botoșani a găzduit etapa finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la cros iar Liceul Teoretic „Axente Sever” a avut ca de fiecare dată o reprezentantă de marcă pentru județul Sibiu.

Este vorba de Alexandra Hudea din clasa a XI-a Științe Sociale, care a câștigat etapa județeană desfășurată pe luna trecută la Mediaș.

Alexandra Hudea a obținut o performanță remarcabilă la etapa finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Axentista pregătită de antrenorul Vasile Ibășfălean a dominat competiția și a încheiat competiția pe primul loc la cros. Astfel atleta de aur a Mediașului și-a depășit performanța din urmă cu un an, când s-a clasat pe locul secund.

O felicităm pe Alexandra Hudea pentru această performanță prin care menține județul Sibiu la nivel înalt pe harta crosului școlar din România și-i dorim să obțină în continuare rezultate remarcabile.

Etapa finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la cros a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani împreună cu Asociația Județeană de Atletism, la competiție participând peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu.

Prof. Schiau Constantin

Publicat în Noutati | Lăsaţi un comentariu

A treia zi din Săptămâna Altfel – campionat de tenis de masă pe liceu

Tenisul de masă, sport olimpic din 1988, este cunoscut sub numele de „ping pong” și a dat de-a lungul timpului numeroși sportivi medieșeni cu origini axentiste. Nu e exclus ca urmașii unor sportivi precum Cristina Corburean, Andreea Dragoman sau Andrei Pînzar să  se afle printre actualii elevi ai Liceului Teoretic „Axente Sever”. Tocmai de aceea Consiliul Elevilor LTAS a organizat primul campionat de tenis de masă la nivelul unității noastre de învățământ.

Acest campionat s-a desfășurat miercuri 24 aprilie în sala de sport a liceului nostru. La capătul mai multor jocuri captivante pentru publicul din sala sportivă au fost desemnați câștigătorii primului turneu de tenis de masă de la Liceul Teoretic „Axente Sever”.

Prima poziție a fost obținută de Cristian Cîndea din clasa a XI-a Matematică-Informatică, intensiv informatică, urmat de Andreas Faghiura din clasa a XII-a Instructor Sportiv, în vreme ce bronzul a fost adjudecat de 2 elevi din clasa a IX-a Instructor Sportiv, respectiv Mario Armenean și Denis Medeșan. Câștigătorii au primit diplome din partea reprezentanților Consiliului Școlar al Elevilor, Ana Giurgiu și Sergiu Piștea din clasa a XI-a Științele Naturii.

Pasiunea pentru tenisul de masă i-a „molipsit” și pe profesorii liceului, alături de personalul administrativ al unității noastre de învățământ. Ca urmare careul de ași al adulților i-a cuprins pe domnii profesori Claudiu Șimon și Iulia Mărginean, care și-au adjudecat bronzul, alături de finalista concursului, doamna profesoară Miredda Câmpean și de câștigătorul Iulian Mărginean.

Îi felicităm pe toți participanții de la turneul de tenis de masă organizat în Săptămâna Altfel la Liceul Teoretic „Axente Sever” și suntem convinși că vor urma și alte asemenea concursuri în anii următori.

Prof. Schiau Constantin

Publicat în Noutati | Lăsaţi un comentariu

LTAS are tinere condeie: Louise Bota

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a jurizat zilele trecute lucrările participante la etapa județeană a Concursului național de creație literară „Tinere condeie”. Acest concurs care se desfășoară din anul 1967 își propune evaluarea și valorificarea talentului și capacității creatoare a elevilor în domeniul literar.

Între lucrările Concursului „Tinere condeie” s-a aflat și lucrarea unei eleve a Liceului Teoretic „Axente Sever”. Este vorba de Louise Bota din clasa a IX-a Filologie 1 care a concurat la secțiunea Dramaturgie cu lucrarea „Fericire din altă lume” sub îndrumarea doamnei diriginte Aura Lăpădat. Având ca motto „Fericirea reală”, creativitatea axentistei noastre a fost apreciată de juriul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu cu premiul al doilea.

O felicităm pe Louise Bota pentru acest premiu și pentru talentul și creativitatea pe care le demonstrează în domeniul literar și îi dorim să obțină rezultate pe măsură și la edițiile viitoare ale Concursului național de creație literară „Tinere condeie”. Acest concurs s-a desfășurat pe 4 secțiuni: Poezie, Proză, Dramaturgie și Eseistică.

Prof. Schiau Constantin

Publicat în Noutati | Lăsaţi un comentariu

Echipele de robotică ale Mediașului au participat la Robotics Fest

Miercuri, 24 aprilie 2024, Sala Polivalentă „Octavian Șerban“ a găzduit evenimentul „Mediaș Robotics Fest“. În parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, manifestarea a fost organizată de cele patru echipe de robotică ale liceelor medieșene, care au participat la „First Tech Challenge România“.

În fața unui public numeros, echipele reprezentând Colegiul SNG  (SNGine) Liceul Teoretic „Axente Sever”  (LTASrob) și Liceul Teoretic „Roth – Oberth” (Code Warriors și The Resistance) au prezentat roboții construiți și au susținut meciuri demonstrative între aceștia, care au fost extrem de apreciate de către toți cei prezenți.

De asemenea, au avut loc și activități interactive desfășurate de membrii echipelor de robotică, adresate în special viitorilor absolvenți ai clasei a VIII-a, care au fost încurajați să devină componenți ai grupurilor deja create.

La finalul evenimentului echipele de robotică, mentorii acestora și directorii instituțiilor de învățământ din care provin echipele au fost recompensați de către primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, cu diplome și trofee.

„Vă felicit pentru tot ceea ce faceți în Mediaș și pentru Mediaș. Mi-am dorit mult ca toți elevii de la instituțiile de învățământ să vadă ce hobby frumos aveți și îmi doresc ca tot mai mulți elevi de la școlile gimnaziale să vi se alăture atunci când vor ajunge la liceu. Vreau să mulțumesc conducerii instituțiilor de învățământ pentru susținere și să felicit cadrele didactice care se ocupă de pregătirea voastră. Vă fac cunoscut faptul că, așa cum v-am susținut până acum, voi continua să vă susțin, pentru că eu consider că sunteți o emblemă pentru tot ceea ce înseamnă învățământul din Mediaș și creați o imagine bună orașului nostru“, a transmis primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman.

Prof. Schiau Constantin

Publicat în Noutati | Lăsaţi un comentariu